Werken in Zweden: alles wat u moet weten

Home De ultieme verhuisgids van Nederland naar Zweden Werken in Zweden: Alles wat u moet weten

Werken in Zweden: Alles wat u moet weten

Overweegt u om naar Zweden te verhuizen? Als Nederlander heeft u het geluk dat u geen speciale werkvergunning of visum nodig heeft om in Zweden te werken. Dit komt doordat zowel Zweden als Nederland EU-landen zijn. Hierdoor mag u als EU-burger vrij in elk EU-land een baan zoeken. Maar er zijn nog meer belangrijke zaken om rekening mee te houden als u in Zweden wilt werken.

Werkvergunning en persoonsnummer

Eenmaal in Zweden heeft u een persoonsnummer voor de Zweedse belastingen nodig. Hierdoor wordt u automatisch ingeschreven bij Försäkringskassan, het Zweedse ziekenfonds. Hoewel een inburgeringscursus niet verplicht is, is het sterk aan te raden om de Zweedse taal te leren, aangezien voor de meeste banen een goede kennis van het Zweeds vereist is. Hier kunt u in Nederland al mee beginnen met cursussen bij bijvoorbeeld de Volksuniversiteit of door in Zweden een cursus te volgen. Meer informatie over het aanbod aan cursussen kunt u vinden op Study in Sweden.

Werkcultuur in Zweden

In Zweden is er weinig hiërarchie in het bedrijfsleven, wat betekent dat managers zeer toegankelijk zijn en er veel ruimte is voor samenwerking en compromissen. Dit is in Nederland al vaak het geval, maar in Zweden is dit nog meer. Tevens is het gebruikelijk om Zweden thuis te werken, net als lange vakanties, zij het met sporadische werkactiviteiten. Een standaard werkdag in Zweden is van 08:00 tot 17:00 uur, maar kortere werkdagen van 6 uur worden steeds populairder.

Belangrijke sectoren

De Zweedse overheid biedt hulp bij het vinden van werk door regelmatig een lijst van gewilde banen op te stellen, de zogenaamde labour shortage list. Sectoren zoals de zakenwereld, constructie, onderwijs, bouwkunde, voedselsector, gezondheidszorg en IT-industrie bieden veel mogelijkheden voor expats.

Er zijn echter ook beroepen waar minder vraag naar is, zoals fotografen, journalisten en administratief medewerkers. Als u in een van deze sectoren wilt werken, is het essentieel om vooraf een baan te vinden.

Vacatures

Het zoeken naar werk gebeurt vaak via Arbetsförmedlingen, het Zweedse arbeidsbureau, of via vacaturesites zoals Monster. Open sollicitaties zijn ook gebruikelijk, maar zorg ervoor dat uw cv en sollicitatiebrief relevant en beknopt zijn. In Zweden wordt veel waarde gehecht aan opleiding en werkervaring.

Deze gids biedt alles wat u moet weten over werken in Zweden. Voor meer informatie en hulp bij uw internationale verhuizing naar Zweden kunt u altijd contact met ons opnemen.

Werken in Zweden - advies van de Zweden specialist

Bij Van Rooijen Verhuizingen zijn we niet alleen experts in internationale verhuizingen, maar we hebben ook een bijzondere passie voor verhuizingen naar Zweden. Met al onze ervaring weten we precies hoe we uw spullen veilig en zorgvuldig naar dit prachtige Scandinavische land kunnen brengen. En we zijn er trots op dat onze klanten ons waarderen! Op Klantenvertellen hebben we een geweldige score van 9,7 en op Sierlo worden we beloond met een 9

Geïnteresseerd in meer informatie?


Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen contact met u op!