Zweden belastingstructuur

Belastingen in Zweden

Ontdek alles wat u moet weten over belastingen in Zweden en hoe u zich kunt voorbereiden op uw emigratie naar dit prachtige Scandinavische land. Deze gids biedt een uitgebreid overzicht van de belastingstructuur, belastingaangifteprocedures en andere fiscale aspecten die relevant zijn voor expats die naar Zweden verhuizen.

Belastingstructuur in Zweden

In Zweden wordt een groot deel van de sociale voorzieningen gefinancierd door belastingen. Hoewel de belastingdruk hoger is dan in veel andere landen, genieten inwoners van hoogwaardige sociale diensten, zoals gratis onderwijs en gezondheidszorg. Hier zijn enkele belangrijke belastingen waarmee u te maken krijgt als u emigreert naar Zweden:

  1. Inkomstenbelasting (Inkomstkatt): De inkomstenbelasting is een van de belangrijkste belastingen in Zweden. Het tarief varieert per gemeente, maar ligt over het algemeen tussen de 30% en 34% van het besteedbaar inkomen. Bij hogere inkomens kan een extra staatsbelasting van toepassing zijn.
  2. Eenmanszaak Belasting: Als u een eenmanszaak wil starten, moet u rekening houden met sociale premies van ongeveer 20% van het netto inkomen. Dit kan oplopen tot ongeveer 50% van het netto inkomen, inclusief sociale premies en belastingen.
  3. BTW (Moms): De BTW in Zweden, bekend als “moms”, bedraagt 25% op de meeste producten en diensten. Voor levensmiddelen en horeca geldt een lager tarief van 12%, terwijl boeken, kranten en openbaar vervoer onder het 6%-tarief vallen.
  4. Accijnzen en Onroerendzaakbelasting: Zweden heft accijnzen op producten zoals drank, rookwaren, benzine en elektriciteit. Daarnaast betalen woningeigenaren onroerendzaakbelasting van 0,75% van de taxatiewaarde van hun woning.

Belastingaangifte in Zweden

In Zweden wordt belastingaangifte doen eenvoudig gemaakt door het gebruik van online belastingformulieren en apps. Banken, werkgevers en andere instanties zijn verplicht om gegevens door te geven aan de belastingdienst, waardoor u meestal een vooraf ingevuld belastingformulier ontvangt.

Daarnaast is er een handige app, de Skatteverket App, die alle gegevens en informatie over het afgelopen fiscale jaar bevat. Door de Bank ID app te downloaden, kunt u uw belastingaangifte gemakkelijk indienen via uw mobiele apparaat.

Belastingvoordelen en de belastingcultuur in Zweden

Het is belangrijk op te merken dat Zweden een cultuur van vertrouwen in de staat en gelijkheid heeft, wat wordt weerspiegeld in de houding ten opzichte van belastingen. De staat biedt vaak belastingvoordelen voor zaken zoals energiezuinige investeringen, zoals zonnepanelen en energiezuinige ramen.

In Zweden klagen mensen zelden over de hoge belastingen, omdat ze het zien als een investering in hoogwaardige openbare diensten, zoals gratis onderwijs en gezondheidszorg.

Bespaar op uw verhuiskosten met onze efficiënte groupage verhuizingen naar Zweden!


Als Zweden specialist rijden wij wekelijks naar Stockholm. Omdat wij ‘toch wel rijden’ is het voor u wellicht handig om te profiteren van onze speciale groupage mogelijkheden.

Met de Groupage verhuizingen transporteren we uw spullen samen met de spullen van anderen. Zo voorkom je onnodige kosten en kun je veel besparen!

Wonen in Zweden - positieve reacties van consumenten

Geïnteresseerd in meer informatie?


Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen contact met u op!